Good bye honey.

saya ingin berkongsi pengalaman saya berkenaan dengan rakan saperjuangan saya semasa berada di university yang saya gelarkan sebagai 'Honey'. saya bertemu dengan Honey semasa dia mengadu kehilangan beg duit ketika membeli makanan di cafe berdekatan. oleh itu, saya pon offer la Honey tu makan skli dgn saya. dye pun akur kerana ketika itu dia memang sangat memerlukan. pada masa itu kitorang pon dah start rapat. namun, ketika kami berdua mula rapat kami didatangi pula dengan sorang lagi rakan baru yang sangat memahami. apabila masuk sem yang ke dua, Honey menyatakan keunginan untuk berhenti belajar kerana kesempitan hidup dan kluarga Honey dah tak sanggup nak menampung kos pembelajaran. segala biasiswa yang dipohon tidak dapat dan pinjaman Ptptn juga ditolak. kitorang cuba untuk membantu dengan menyeludup Honey tinggal sekli kat kolej kediaman saya untuk mengelak daripada bayaran sewa rumah. apa yang kitorang makan, itulah juga yang hanie makan. smua benda kitorang share. kitorang beli makanan sekali jer tapi makan untuk pagi dan petang. begitulah rutin kami setiap hari kerana saya dan intan pon bukan dari keluarga yang senag. semakin lama Honey pon dah mula segan kerana merasa terlau bergantung dan menyusahkan orang lain. so, dia pon mengikat perut dan hanya makan biskut kering jer yg ada kat bilik tue. pada suatu hari, honey dimasukkan kedalam hospital kerana kekurangan air. masa tue Honey duduk dalam wad dan berehat. saya dan seorang rakan menghubungi keluarga Honey untuk memeklumkan perkara tersebut. namun, respond yang kurang menyenangkan yang kitorang dapat. akhirnya akak Honey pon bagitau yg dia akan bank in kan sedikit duit utk bayar bil hospital. selepas kejadian itu, Honey bertekad untuk berhenti belajar dan berhasrat untuk bekerja untuk membantu family. malam sebelum Honey balik tue kitorang duduk tepi tasik bertiga dan menagis sepuas puasnya kerana rakan yang kami sayangi hendak pergi meninggalkan kami. good bye honey...doa kami sentiasa mengiringi mu...good luck!!!!!
Salmiah Mustapa